понеділок, 8 травня 2023 р.

Моя мати була моїм творцем, або як домашнє навчання подарувало світові великого винахідника

 "Якби ми досягали всього,

чого можемо досягнути,

то ми б вразили самі себе." 

(.…)


Ненсі з дитинства дуже хотіла стати вчителькою, і її батько, парафіяльний священик, дав доньці чудове виховання та освіту. До заміжжя вона кілька років працювала у школі.

Потім вийшла заміж та народила 6 дітей. А вже 11 лютого 1847 року у Майлані, штат Огайо в їхній сім’ї народилася 7 дитина. Це був хлопчик, який в майбутньому змінив світ.

З  раннього дитинства  його вважали «важкою дитиною» – всі, окрім матері Ненсі Елліот. Терпляче і докладно Ненсі відповідала на всі запитання допитливого сина. А їх було багато. Чому птахи літають? Чому на небі хмари? Чому горить вогонь? Її син з радістю і захопленням осягав навколишній світ.

Ще малечею хлопчик захворів на скарлатину і частково втратив слух. Коли пішов до церковної школи, погано чув пояснення вчителів, через що відставав у навчанні, зазнавав цькувань однолітків і ще більше замикався.

Якось він повернувся додому зі школи і передав матері листа від вчителя. Мати раптом почала плакати, а потім зачитала синові листа вголос: «Ваш син — геній. Ця школа надто мала і тут немає вчителів, здатних його чогось навчити. Будь-ласка, навчайте його самі».

Відсторонення від школи виявилося корисним для його подальшої кар’єри науковця, оскільки дозволило йому читати й вивчати лише те, що цікавило.

До дев'яти років він самостійно читав книги з всесвітньої історії, твори Вільяма Шекспіра і Чарльза Діккенса. Він “їв” книжки пачками, перечитував усе підряд, що було в батьківській бібліотеці. Однак мати постійно намагалися вплинути на нього, щоб він ставав більш вибагливим до свого читання.

Першою науковою книгою, яку він прочитав, була «Натуральна та експериментальна філософія» Річарда Гріна Паркера, яка остаточно затвердила в ньому прагнення до винаходів та експериментів.

В 22 роки отримав перший патент на апарат для автоматичного підрахунку голосів при балотуванні. Загалом, за своє життя  зробив майже 2 500 винаходів!

Він став відомим у всьому світі вченим за такі винаходи як електрична лампочка, грамофон, кінострічка, електрографічний диктофон, магнітний сепаратор залізної руди, квадруплексний телеграф, акумуляторна батарея, електричний генератор, тікерний апарат та багато інших.

Пізніше він знайде записку зі школи і вражений справжнім змістом записки, він закине свої наукові роботи і кілька днів ходитиме мовчазним. А потім запише у своєму щоденнику

 «Я,...., був розумово відсталою дитиною, але завдяки своїй героїчній матері став видатним науковцем свого часу». І поміж аркушів щоденника з історією про маму вкладе записку…

Певно, аби завжди пам'ятати :

 «Моя мати зробила мене таким як я є. Вона була такою чесною, такою впевненою в мені, і я відчував, що маю заради кого жити, кого я не маю права розчаровувати».

На момент смерті  небезпідставно його вважали найвідомішою та найшанованішою людиною Америки.

 Протягом усього життя повторював: “важка праця та здоровий ґлузд незамінні”.

"Ти – це те, що ти робиш"

"Геній – це 1% натхнення і 99% поту"

Здогадалися, хто це?

Тоді чекаємо на ваші коментарі під дописом у Фейсбук.

1 коментар:

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.