вівторок, 9 травня 2023 р.

Марія - головна жінка його життя

Іспанський і французький художник, скульптор, графік, театральний художник, кераміст і дизайнер. Один з основоположників кубізму. Митець викликав до життя багато наслідувачів, він мав винятковий вплив на розвиток образотворчого мистецтва в XX столітті. Згідно з оцінкою Музею сучасного мистецтва (Нью-Йорк), митець за своє життя створив близько 20 тисяч робіт.

Ледь не на половині з них зображені жінки – різні образи тих, з ким ... пов’язували і серйозні почуття, і роки дружби, романи й відданість усього життя. Художник купався в увазі жінок, але кожен свій крок «звіряв» лише з однією… Власне, вона й створила – буквально і у переносному значенні генія, яким захоплюється світ.
Юнак народився у 1881 року у Андалузькому регіоні півдня Іспанії. Після появи на світ акушерка вирішила, що немовля мертве, тому що пологи були тривалі і важкі. Його дядько, лікар на ім'я Сальвадор, буквально врятував новонародженого. Повне ім'я, отримане під час хрещення, містить 23 слова. Він був названий на честь різних святих та родичів.
Від першого дня народження хлопчика його мати була впевнена: її первісток стане видатною людиною. Своєю безумовною вірою вона змогла переконати й сина в його неминучому сходженні на вершину. «Якщо вибереш кар’єру військового, то обов’язково станеш генералом, а якщо підеш у ченці, то в майбутньому станеш папою Римським!» — так казала мати.
Саме ця жінка сформувала у сина нереально високу самооцінку і віру в його винятковий талант.
Безперечно, Марія посідала перше місце серед безлічі жінок, які пройшли через життя її сина. І їй випала рідкісна щаслива доля Геніальної Матері, яка прожила яскраве і захопливе богемне життя і при цьому зуміла залишитися найріднішою людиною, незамінним другом і вищим авторитетом для сина.
У дитинстві, укладаючи сина в ліжко, вона розповідала йому казки, які сама вигадувала, надихаючись емоціями і згадуючи події минулого дня. Через роки юнак використав таку саму техніку. Він говорив, що казки з дитинства пробудили в ньому бажання творити, надихаючись емоціями одного дня. Він вмів інтерпретувати і сублімувати їх в образи і колорит своїх картин. І дійсно, він став великим живописцем. На цьому шляху багато важила професія батька, хоча генія розкрила все ж його мати — донья Марія.
Почав малювати з самого дитинства. Перші уроки художньої майстерності він отримав у свого тата - Хосе Руїса Бласко. Його батько походив із давнього, багатого роду північного заходу Іспанії. Він був художником, викладав у школі образотворчих мистецтв, заснованої Академією мистецтв та розташованої в будівлі Сан-Тельмо, старому монастирі єзуїтів, і служив куратором у муніципальному музеї. Син ввібрав ази творчості і засвоїв закони класичного живопису, а також отримав велику практику, домальовуючи лапки голубам на картинах батька.
У 8 років він написав свою першу серйозну картину олійною фарбою — «Пікадор», — з якою не розлучався протягом усього життя.
Батько сподівався на майбутнє сина в традиційному живописі і у сфері освіти, та хлопець вибрав інший шлях. Зміни, які відбувалися в той період в арт-просторі, вплинули на його вибір стилю у творчості. Але тато сприйняв уподобання сина надто категорично. По суті, кожним своїм твором він доводив батькові право на власний вибір і нової мови живопису, доводив, що можна йти своїм шляхом.
Як показав час, завдяки цілеспрямованості та порадам матері він не повторив долі батька, а став одним із найзнаменитіших і найбагатших живописців світу. Навіть автограф на його творах був прізвищем матері, а не батька.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.