суботу, 13 травня 2023 р.

Білосніжний комірець на щастя

Наступна наша історія про відомого польського композитора XIX століття, піаніста-віртуоза, педагога і засновника польської національної композиторської школи.
Юнак народився 22 лютого 1810 року в маленькому селищі, поблизу Варшави (Польща). Мати його – Юстина Кшижановська – була полькою, батько – Ніколя – французького походження. Сім’я Шопена жила в маєтку графа Скарбека, де батько служив домашнім учителем.
Маленький геній ріс в оточенні музики, адже його батько грав на скрипці і флейті, але саме мати прищепила чудовий музичний смак майбутньому композиторові, бо добре грала на фортепіано і співала.
Слабке здоров’я не дозволяло маленькому хлопчику грати на вулиці як решті дітей, мама багато читала йому, співала і навчила грати сина на фортепіано. Лише одного фортепіано йому вистачить в майбутньому, щоб розкрити музичні таємниці своєї геніальної душі. Крім хлопчика, в сім’ї було 3 дівчинки. Всі діти мали творчі таланти і з задоволенням займалися музикою.
До п’яти років хлопчик вже впевнено виконував нескладні п’єси, а на восьмому році життя Шопен почав складати власні композиції.
Вже в 1818 році в одній з варшавських газет була замітка про нього, як геніального дитину, який виконував найскладніші композиції і сам створював танці і варіації.
З семи років з хлопчиком почав займатися відомий піаніст Войцех Жівний. До дванадцяти років Фредерік досяг рівня кращих піаністів Польщі, «польський Моцарт» називатимуть його в музичному оточені. З 1823 року Шопен навчався у Варшавському ліцеї.
Одного разу, коли семирічний піаніст мав вперше виступати на концерті, а мати не змогла бути присутньою через хворобу, вона зшила сину білосніжний мереживний комірець, який так сильно його вразив, Комірець вирізняв його серед інших дітей і на довгі роки став символом материнської любові і підтримки.
Після закінчення училища, юнак почав вивчати теорію музики в класі композитора Юзефа Ельснера.
З 1829 року почав активно виступати зі своїми творами у Відні. У 1830 році композитор назавжди покидає Варшаву. У 1831 році оселяється в Парижі, де швидко стає відомим, знаходить безліч шанувальників. Через якийсь час музикант сам починає викладати. В коло його спілкування входило багато молодих музикантів і відомих європейських композиторів – Ф. Гіллер, Тюлон, Стамати, Белліні, Берліоз, Шуман, Мендельсон, художник Е. Делакруа, письменники Ст. Гюго, Р. Гейне та інші.
Перший напад захворювання легень трапився у композитора у 1837 році. З тих пір він страждав астматичними нападами. Тривалий час перебував у стосунках з письменницею Жорж Санд. Роман тривав протягом 10 років. Жорж Санд писала: «Мати була його єдиною пристрастю і єдиною жінкою яку він дійсно любив».
У 1848 році оселився в Лондоні, де продовжував давати концерти і вести викладацьку діяльність. 16 листопада 1848 року в Лондоні відбувся останній концерт великого композитора. З кожним днем він відчував себе все гірше і незабаром повернувся в Париж, де у 1849 року обірвалося коротка біографія відомого композитора. Поховали великого композитора на кладовищі Пер-Лашез у Парижі.
Свої музичні композиції він створював спеціально для фортепіано. Саме він є автором відомого у всьому світі «Собачого вальсу». Однак в його творчості є і соната для віолончелі. Її автор присвятив своєму другові. Іменем композитора називають музичні фестивалі, вулиці, аеропорти, та інші об’єкти інфраструктури в різних куточках світу. Однак не тільки на Землі можна зустріти подібні назви, а й в космосі. Так, на його честь на Меркурію названий кратер.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.