вівторок, 28 березня 2023 р.

Зелене диво Херсонщини

І чого тільки не росте на херсонській землі! Високі ліси, густі плавні, широкі степи, поля зернових і овочів, фруктові сади, розмаїття лікарських рослини і навіть унікальні спеції.

Родючі ґрунти, помірний клімат, гаряче південне сонце зробили наш край по-справжньому унікальним та щедрим на дике та культурне розмаїття рослин.

І сьогодні користувачі нашої бібліотеки змогли у цьому переконатися під час краєзнавчо-пізнавальної гри "Зелене диво Херсонщини".

Не кавунами і томатами єдиними славна наша Херсонщина 😉.

Діти, беручи участь у різноманітних змаганнях та іграх, дізнавалися про добре відомі і нові факти дивовижного рослинного світу Херсонщини.

Розпочали гру з віртуальної прогулянки парками і лісами, у рубриці "Пелюстковий бал", де треба було відшукавши відомі рослини за листочками та пелюстками. Далі перевірили ерудицію у кросворді "Чар-зілля", 

згадали школярі народні прислів'я і приказки про рослини, і навіть заспівали українських пісень: "Ой у лузі червона калина", "Червона рута", "Чорнобривці", "Зеленеє жито, зелене"... Чимало, виявляється, їх у нас!

Загадки про рослини-символи було під силу відгадати усім. 

А конкурс "Вітамінний смузі " був проведений  спеціально для поціновувачів здорового способу життя. Треба було за кольором та підказками відгадати, з яких овочів та фруктів шеф-кухар зробив смузі.


Найсмачнішим для дітей був конкурс "Кухня Таврійського краю", у якому треба було віднайти у всесвітньо відомих стравах інгредієнти, вирощені на Херсонщині. І виявляється, що сучасні діти гастрономічно обізнані й полюбляють не тільки смачно поїсти, але і готувати!

Багато чого вже знали юні біологи, а про щось почули вперше, наприклад, про вирощування на Херсонщині однієї з найдорожчих спецій, шафрану, про  кавуновий мед бекмес, про специфічні поля рису і фестиваль, присвячений солодкому диву, дізнались про лікарські рослини нашого лісу. Не забули сьогодні і про Червону книгу України, яка, на жаль, постійно поповнюється новими представниками флори, а надто під час війни.

І на завершення заходу, звичайно ж, діти Херсонщини підтримали Кавуновий флешмоб, ну як без нього. Адже саме кавун став символом початку звільнення області від російських окупантів.

З 11 листопада кожен, хто чекав та радів звільненню міста, містяни, політики, зірки, військові ЗСУ робили фото з кавуном. Укрпошта випустила навіть спеціальну марку, а відомі компанії та організації розмістили скибку кавуна на  своїх логотипах.

Відтоді почався справжній флешмоб на підтримку херсонців!

Відкривши 10 "цікавезних" фактів про кавун, користувачі нашої бібліотеки обмінювали їх на 10 насінин. Бо кожна, навіть велика рослина, колись була малим зернятком.

І нехай сьогодні у безлюдді квітнуть сади і зеленіють поля, і ліс відпочиває від надмірної уваги, проте у наших діток є насіння, а значить є надія, що зернові, полуниці, томати, яблука і кавуни обов'язково виростуть на нашій родючій землі, на радість усім херсонцям, на диво усій Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.