четвер, 2 березня 2023 р.

Нейронні мережі та їх використання

Нейронні мережі є відносно новою та молодою галуззю, що постійно розвивається. За останній час ця тема стала достатньо популярною, саме тому працівник Інтернет-центру бібліотеки ім. Дніпрової Чайки - Ілля Абрамов підготував для наших користувачів невелику збірку онлайн-сервісів на основі нейронних мереж. Вони можуть бути корисними як для навчання, так і для роботи, не кажучи вже про задоволення використання цих мереж для розваг у вільний час.

Далі від автора допису:

"Нейронні мережі - це один з основних компонентів штучного інтелекту, який спроектований для імітації роботи людського мозку. Нейронні мережі складаються зі штучних нейронів, які приймають вхідні дані, обчислюють інформацію та видають результат у вигляді вихідних даних."

Саме таку відповідь на своє запитання про штучний інтелект я отримав, тестуючи ChatGPT від OpenAI. Протестувати його може будь-хто, реєстрація на сайті за номером телефону.

https://openai.com/blog/chatgpt

Чат може спілкуватись з користувачем українською мовою, давати відповіді на різні запитання (щоправда, дані мережі щодо подій у світі обмежені початком 2021 року), і навіть писати код для програмістів. Це корисний інструмент для навчання, але інколи інформацію потрібно перевіряти.

Коли я вивчав нейронні мережі у вільному доступі, знайшов декілька сайтів з генерації картинок. Основні нейронні мережі у цьому напрямку - це моделі DALLE та Stable Diffusion. Вони здатні створювати різні зображення на основі текстового опису (звісно, англійською) і здатні слугувати інструментом натхнення для художників. Або швидко створити ілюстрації для шкільної доповіді, вирішувати лише вам.

https://playgroundai.com

також завантажив собі на комп'ютер одну таку модель і трошки її "потестував".



Особливо гарно вийшли ось ці метелики, що були зроблені у стилі іконок.

Хочете записати звук але у вас поганий мікрофон? Не біда. Компанія Adobe пропонує нейронну мережу для покращення якості звуку.

https://podcast.adobe.com/enhance
Також у Інтернеті є багато каталогів корисних онлайн-сервісів з використанням нейронних мереж. Якщо хочете знайти собі нейронку для роботи - каталог FutureTools (інструменти майбутнього) залюбки предоставить вам свій каталог.

https://www.futuretools.io

Зовсім скоро, на нашому YouTube каналі https://www.youtube.com/@user-pw4ut3uu6j/about планується публікація наступного відео про нейронні мережі. Тож, надсилайте свої роботи на наш Discord-сервер:

https://discord.gg/rfJW5ec

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.