понеділок, 13 березня 2023 р.

Місто незламних людей!

Сьогодні наш Херсон - символ незламності і нескореності, символ патріотизму і відваги. Адже, поки сьогодні відбувається бібліотечний захід для юних херсонців, присвячений 79-й річниці звільнення Херсона від нацистських загарбників, в цю ж мить, знову летять на місто і його околиці ворожі снаряди.

Жахлива історія пишеться онлайн. І ми її учасники.

Сьогодні працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запросили учнів 9-х класів Херсонської багатопрофільної гімназії№20 імені Бориса Лавреньова  до патріотичного діалогу  «Тих днів у пам’яті не стерти і сьогодні».


Школярі сьогодні гортали сторінки минулого.

Друга світова війна – це найбільший конфлікт в історії людства. У ній взяли участь 67 держав світу, де проживало 80% населення Землі.

Техніка знищення населення окупованих країн сягнула небачених розмірів. За наказом Гітлера та Гіммлера були створені спеціальні каральні підрозділи – айнзацгрупи СС, на які покладалося завдання масового фізичного знищення мирного населення.

Нацистський режим забрав життя понад 65 мільйонів душ. Проте цифра ця  досить приблизна.

Історія ніколи не скупилася на людські трагедії для нашої рідної України, у моторошному побоїщі цієї війни українська земля була залита кров'ю.

Український народ відстоював своє право на існування, відстоював своє право жити на рідній землі. Біллю, горем, смертю та скаліченими долями відзначилася Друга світова війна і на Херсонщині.

13 березня 1944 року вписане в історію Херсона золотими літерами.    


Це день визволення Херсона від нацистських загарбників.

І хоч, і  сплинуло багато років, з тих самих запеклих "сорокових", проте пам‘ять про справжніх героїв, які з честю та гідністю захищали рідну землю, не залишають байдужими серця сучасників.

Адже історія, на жаль, має здатність, повторюватись! Діти під час заходу постійно проводили аналогію з сучасними подіями.

Цікаво було учням розглянули хроніку визволення міста,  починаючи з 28-29 жовтня 1943 року, коли військами 4-го Українського фронту (командуючий – генерал армії Ф.У. Толбухін) звільнено Нижньосірогозький та Іванівський райони та до 17 березня, коли вся територія області була звільнена від нацистських загарбників.

Це так важливо, що сьогодні молодь, хоч декілька разів на рік згадує тих, хто  багато років тому мав сміливість і відвагу бути на стороні правди і добра, хто віддав життя за наше місто.

Це 3-й Український фронт під командуванням генерала армії Р.Я. Малиновського. За форсування Дніпра і визволення Херсона 15-ти воїнам було присвоєно звання Героїв Радянського Союзу. Серед них: командиру 49-ої Гвардійської Стрілецької Херсонської дивізії полковнику Маргелову, полковнику 295-ї Стрілецької Дивізії Дорофєєву, командирам батальйонів М.М.Кутепову, Г.Т. Акопянцу, М.О. Золотухіну, Г.Д. Шенгелія та багатьом іншим . Понад 1000 бійців і офіцерів нагороджено орденами і медалями. Згадали учні і партизанських рух і мирних людей, які наближали звільнення свого міста як могли, ризикуючи життям. Вічна пам'ять і подяка кожного учаснику і ветерану Другої світової війни.

Рік тому  сторінки історії для нашого місто набули актуального і нового звучання, Херсон знову був захоплений. Тому під час заходу підлітки згадали і сучасних героїв України, наші мужніх лицарів ЗСУ.

Сьогодні учнів 9-х класів, знаходячись по різних куточках світу, зустрічають онлайн з однокласниками і вчителями,  мріють про одне, про звільнення лівого берега Херсонщини, про Перемогу України і про випускний на рідному подвір'ї гімназії.

"Ось він, Херсон - дивне, тепле, прекрасне наше місто - тепер назавжди наш. Ось він, Дніпро, могутній, вільний, широкий, до самого моря, назавжди наш", - так  писала газета «Правда» 15 березня 1944 року.

А історія обов'язково повториться, бо правда на нашому боці, Херсонщина - це Україна, Херсон - найкраще місто на землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.