пʼятницю, 17 березня 2023 р.

Бережемо наших діток від тривог!

Наша реальність сьогодні, на жаль вимагає від батьків швидкого пристосування до стресових умов та кризових ситуацій.
Гучно лунає тривога… знову застала зненацька... вимкнули раптово світло, застрягли у заторі, перебуваєте у довгій поїздці, розряджена батарея...
Простий вдих-видих, не вигукуйте голосно "погані" слова, не нервуйте, не жміть міцно долоньку, заспокойтесь спочатку самі, нехай ваші побоювання "не чіпляють" поряд маленьку людину.


Зупиніться, обійміть, візьміть на руки, якщо є така потреба і можливість, і  спробуйте відволіктися та пограти зі своєю дитиною.
Наші  бібліотекарі, спеціалісти з раннього розвитку дитини, пропонують прості, але цікаві ігри для діток від 3.5 років і старше.
1 гра "Я поряд" 
Сісти позаду  дитини, або посадити собі на коліна і малювати на спинці фігури, літери, цифри, а маля має вгадати (для прикладу: ромб, коло, трикутник сердечко, цифри від 1 до 10, літери, якщо дитина знає).
2 гра "Об'єднай у групу"
Дитині називають 3-5 слів, а вона має узагальнити головним словом (наприклад: стіл, ліжко, шафа, стілець - меблі; огірок, помідор, перець, редис -овочі; автобус, літак, машина - транспорт і т.д)
3 гра "Виключи зайве" 
З групи слів фрукти, птахи або одяг, сказати яке зайве (наприклад: апельсин, яблуко, груша,  олівець; качка, гуска, півень, стілець)
4 гра  "Ланцюжок зі слів" 
Дорослий називає будь-яке слово, наступний гравець повинен придумати інше слово, що починається на останню букву першого (наприклад: ніж – жук – ковбаса – ананас – слон).
5 гра "Я загадав" 
Потрібно вибрати ведучого, який має розповісти про загадане слово, не називаючи його. Наприклад: «Блакитне, чисте, прозоре, безхмарне» (небо), «Легкий, круглий, гумовий» (м’яч), а інші мають вгадати за підказками.
6 гра "Протилежні" 
Називаємо слова й шукаємо до них антоніми (наприклад тихо-голосно, день-ніч, холодно - гаряче і так далі в залежності від віку дитини).
7 гра "Пташина зграйка" 
Ця гра для тих, у кого є хоч трохи місця порухатися, бо це так важливо для малюків. Діти під музику, або будь який акапельний супровід, «літають» довільно зграйками. Коли музика вимикається, треба зупинитися і не рухатися.
8 гра "Робимо масаж" по спинці
Рейки, рейки, шпали, шпали...
Їхав поїзд із Полтави.
Ось віконце відчинилось —
Горошинки покотились.
Йшли курчата, ціпу-ціпу,
Дзьобали собі на втіху.
А за ними гусенята
Теж пощипують завзято.
Далі йшла сім'я слонів,
Тупали, аж гай шумів.
От директор-молодець
Стіл поставив і стілець
Та друкує на машинці
Лист малесенькій дитинці:
«Люба доню! Рідна пташко!
Висилаю жовту чашку,
В неї сонячні бочки
І на денці — крапочки».
(Переспів Мирослави КІМ.)
9 гра "Пальчикові ігри" 


10. Історія про тривогу:
Поясніть маленькій дитині про тривогу, адже навіть дітям варто знати правду.
Звук сирени - це звук, що сповіщає про те, що супер-герой, що захищає Україну піднімає свій потужний щит. Дітям варто знати, що багато справжніх супер-героїв б'ються за нас на боці добра🔥 і в них є супер-зброя. Тому звук сирени це не звук небезпеки - це звук, що означає, що наша супер-зброя активується і нищить все зло, що летить в нашу сторону🔥🔥🔥. Сили зла не переможуть, адже добро завжди перемагає️.
Тому завдяки нашим супер-героям ми обов'язково переможемо!
І звісно, за будь-яких комфортних умов, почитайте дитині книжечку, ось деякі з рекомендованих нами, на тему, як побороти будь який страх малюка.



Сподіваємося, що вам стануть в нагоді наші рекомендації, і  у  будь-якому безпечному сховищі, підвалі, парковці, метро, транспорті, або просто вдома в улюбленій дитячій кімнаті, вашим діткам буде цікаво і весело і зовсім не страшно.
Пишіть свої відгуки, у які ігри граєте ви  і що сподобалось із запропонованого нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.