середу, 26 травня 2021 р.

Історія одного винаходу

Сьогодні до Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки завітали п'ятикласники гімназії №6 та загальноосвітньої школи №34, щоб стати учасниками справжнього детективного розслідування.


На порозі книгозбірні бібліотекарі Інтернет-центру та відділу мистецтв розповіли, що щоб розплутати цю таємничу справу їм потрібно бути дуже уважними та зібрати всі докази у вигляді відбитків пальців.



Пропонуємо і читачам нашого блогу приєднатися до розслідування і відгадати, якому предмету присвячений даний захід, та написати свою відповідь у коментарях.

Отже,
  • Доказ №1. Цей предмет з’явився ще 7 тисяч років тому.

  • Доказ №2. Його прадідів називали гномами, клабсидрами.

  • Доказ №3. Цей предмет став винаходом одночасно і техніки і мистецтва.

  • Доказ №4. Швейцарія славиться виробництвом цього предмета.

  • Доказ №5. Є сонячні, пісочні, механічні та електронні.

  • Доказ №6. Кажуть, що щасливим людям не потрібен цей предмет.
Ну що здогадалися? Правильно - це годинник.


Наші юні гості також здогадались про яку річ буде йти мова. Далі на всіх чекала дуже цікава історія винаходу часоміру. 

Годинники - необхідний аксесуар у повсякденному житті. Вони допомагають вчасно прокинутися і встигнути на роботу. Без годинника можна запізнитися до школи або проґавити бій курантів на Новий рік. У століття розумних ґаджетів на сенсорному керуванні механічний годинник вже не є великим дивом техніки. 

Однак на їх створення людству довелося витратити близько семи тисяч років. За цей період було винайдено багато різноманітних пристроїв для відліку часу: сонячний, вогняний, водяний, пісочний, баштовий, маятниковий, механічний, електронний. 
Після пізнавальної розповіді діти пограли в гру "Таємниця двох стрілок", де на них чекали ребуси та шифри про годинники в мистецтві, питання на Інтернет-пошук, а також аудіо- та відеопитання. 


На наш незвичайний захід був запрошений друг бібліотеки, краєзнавець та колекціонер Торопов Володимир Анатолійович. Він показав школярам свою дуже рідкісну колекцію годинників. 
Це і годинники, які прикрашали каміни у минулому, 



будильники, яким більше 100 років,



каретні годинники,

 
годинники з календарем, 


незвичайний дорожній годинник,


командирський годинник,


кишенькові та електронні 
годинники різних років, 

 

та навіть сучасні пісочні годинники, які є прикрасою інтер'єру.


Діти мали смогу порівняти годинники минулого та сучасності - сенсорні та з феромагнітами. Дізналися про популярні бренди у світі часомірів.


Сподіваємося, що така зустріч спонукає юних дослідників-читачів дізнаватися більше незвичайних історії про звичайні речі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.