неділю, 30 квітня 2023 р.

Книга незвичайна - книга віртуальна!

Сьогодні кожній сучасній людині здається, що все заполонив Інтернет, а книга втрачає свою актуальність і стає непотрібною. Однак, якщо попросити швидко уявити, описати чи намалювати книгу, більшість згадає саме друковану, класичну книгу, у вигляді декількох скріплених між собою аркушів під однією обкладинкою. Такий вид традиційна книга зберігає вже багато сотень років. Однак їй, як і будь-якій, створеній людиною, речі, властиво з часом змінюватися.


Книга пройшла довгий шлях від зародження до наших днів і спершу вважалася коштовністю і рідкістю, а сьогодні нас зустрічає велика різноманітність книг на поличках бібліотек та магазинів.

Так сьогодні, під час заходу, учні 3-4 класів Херсонського навчально-виховного комплексу "Дошкільний Навчальний Заклад - Загальноосвітня Школа І-ІІІ ступенів" № 15 разом зі співробітниками відділу Інтернет послуг, вирушили у цікаву мандрівку- знайомство з унікальними і дивовижними книгами світу. А їх виявляється дуже велика кількість і різноманіття.

Яка вона, сучасна книга?  - розмірковували сьогодні читачі, одні з них, електронні, аудіо-книги не схожі на друковані видання зовні, проте так само виконують головні її функції. А інші, виглядають як «старі добрі книжки», а ось призначення у них абсолютно нове.

Дивовижні книги-лабіринти, книги-годиники, -конструктори, -подушки, -аксесуари, -спеції, вражають і своїм змістом, і креативним оформленням.

Учні пригадували знайомі книги за обкладинка, адже саме обкладинку називають порталом до книжки. Здавна люди прагнули "одягнути" книгу як можна ошатніше. Їх переплітали в парчу й венеціанський оксамит, у шкіру й атлас, у найдорожчі тканини. Прикрашали дорогоцінним камінням, обробляли слоновою кісткою, емаллю, сріблом і гірським кришталем… Історія палітурної справи знає і інші, зовсім незвичайні матеріали… Адже вважали, чим цікавішим буде художнє та дизайнерське  оформлення книжки, тим привабливіше вона стане для читача. 

За останні десятиліття книга також змінюється. На це впливають і запити споживачів, і мода, і технічний розвиток. Деякі види друкованої продукції стають більш популярними, а інші, навпаки, поступово зникають.

Більшість учнів сьогодні не уявляють своє навчання і дозвілля без електронної книги, адже зручність, доступність і комфорт на першому місці. Тому під час заходу особливо цікавим було дізнатись про сучасні формати електронних книг, про програмне забезпечення та які онлайн-бібліотеки стануть в нагоді сучасним читачам.

Книга і справді є надзвичайним винаходом людства, який ніколи не вийде з моди, а з появою різних нових технік, стає лише доступним, креативним, сучасними.

Адже якою б не була книга, ошатною чи практичною, зручною кишеньковою чи витвором мистецтва, сучасною електронною читанкою чи раритетним  ексклюзивом, головне щоб вона знайшла свого справжнього поціновувача - читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.