субота, 1 червня 2024 р.

Creative Commons. Де шукати контент?

Цього року "Літні читання" відкриває відділ Інтернет-послуг і "Майстерня контент-мейкера". Для створення контенту авторам потрібні матеріали. Свій контент можна зробити як з власних витворів, так і з використанням відкритого та вільного матеріалу в Інтернеті. Саме про це наше перше заняття.

В першу чергу хочеться поговорити про міжнародну некомерційну організацію "Creative Commons", що працює над реформами у світі авторських прав та створила спеціальні ліцензії для вільного використання контенту. В залежності від типу ліцензії CC автор може дозволити іншим авторам використовувати свій контент у своїх роботах. Мається на увазі вільне використання навіть у комерційних проєктах, а також створення свого контенту на основі.


Що правда, тут вже все залежить від ліцензії, то ж їх важливо вміти розрізняти. У деяких випадках необхідно вказувати автора, як, наприклад, з роботами відомого композитора, треки якого ми регулярно чуємо на платформі YouTube - Кевіна Маклауда. На його сайті можна знайти понад сотні треків, вільних для використання.


Звісно, не тільки музика попадає під такий опис. Всі медіа-ресурси мають різну ліцензію. То ж сьогодні ми розглянули сайти, на яких можна знайти додаткові матеріали для створення контенту.


Звісно, без уваги не залишилось і програмне забезпечення. На наступних заняттях ми будемо вчитись працювати безпосередньо з матеріалами у спеціалізованих Open Source програмах. Знайти альтернативи платним програмам допоможе сайт AlternativeTo. 


Приєднуйтесь до нашого клубу та навчиться працювати у різних програмах!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.