четвер, 6 травня 2021 р.

Хай сонечко миру нам сяє всі дні, хай більше ніколи не буде війни

                                                                        В дні травневі, мріями багаті,
                                                                        Коли щастя хлюпає з пісень,
                                                                        Ми щороку зустрічаєм свято —
                                                                        Перемоги радісної день.


Урочисто-святкова програма «Хай сонечко миру нам сяє всі дні, хай більше ніколи не буде війни!» приурочена до Днів пам'яті та примирення і до 76-ї річниці Перемоги над нацизмом пройшла у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки.


Хоча минуло так багато літ, але війна не забувається. В особливий дев’ятий травневий день вона знову і знову озивається у свідомості поколінь, тривожить уяву, змушує замислюватися над трагедією і подвигом нашого народу. Відходять у вічність учасники та свідки тих страшних подій, тому важливо зберегти та передати молодому поколінню історію подвигу.

На заході присутні представники різних поколінь: постійні читачі книгозбірні - школярі, їхні батьки, студенти Херсонського музичного училища, прикордонники військової частини № 2161.
Кожен учасник заходу спробував поставити себе на місце наших хоробрих прадідів, які ціною свого життя захистили Батьківщину, можливо, дав собі відповідь на питання: чи зміг би я?
Історія зберігається не тільки в пам’яті людській, а і у предметах та різних документах. В.А.Торопов - почесний гість зустрічі, педагог, колекціонер, краєзнавець, давній друг бібліотеки, став не тільки екскурсоводом імпровізованого музею, а й експертом знань з теми.



Бібліотекарі запропонували учасникам провести паралель між сучасними предметами та експонатами, представленими колекціонером на виставці. 



Діти з легкістю встановили прабабусю термокружки - флягу, антисептиком слугував хлор, який мав кожен солдат в спеціальній ємкості – хлорниці, а ось пращурами сучасного смартфона стали – карта, фотоапарат, ліхтарик, рація та польовий телефон.







Як для дорослих так і для дітей стало справжнім відкриттям, що деякі повсякденні речі, без яких вже не обійдеться сучасна людина, з’явилися у воєнні роки, серед них безпечна бритва, одноразові чайні пакетики, наручний годинник, мікрохвильова піч, кулькова ручка, пеніцилін, драже M & M`s.


Твори мистецтва відігравали велику роль для підтримки бойового духу військових. Деякі з них учасники мали змогу пригадати, заспівати, а також дізнатися історію їх створення.



Прикордонники розповіли присутнім на заході, що сьогодні поруч з ними служать і собаки.
У період Другої Світової війни поруч з людьми перемогу приближали і тварини.


На передовій служили не тільки собаки, а і коні, верблюди, віслюки, ведмідь, дельфіни і, навіть, коти. Деякі чотирилапі професіонали військової служби відзначилися особливими досягненнями та вчинками. За це були нагороджені званнями та медалями, деякі – посмертно. Подвиги яких навічно застигли в камені, бронзі.
Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять тих, хто не повернувся з поля бою, хто кував перемогу в тилу.


Ми вдячні всім тим, хто виборов цю перемогу, і маємо зробити все необхідне, щоб подібне лихо ніколи не повторилося.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні читачі блогу Інтернет-центру! Ваш коментар буде опубліковано модератором, - без змін та виправлень :)
За бажанням Ви можете вказати своє ім'я безпосередньо під текстом коментаря, якщо коментуєте в режимі "анонімного" відвідувача.