пʼятницю, 31 липня 2015 р.

Донецьк - місто мільйона троянд?

Ми довго мандрували по Україні, побували у різних містах, знайомилися з їхньою історією, звичаями та традиціями, розглядали незвичайні архітектурні споруди. Але місто, в яке ми сьогодні потрапили, відрізняється від тих, що ми відвідали.Воно особливе, у нього є надзвичайне історичне минуле, але невідоме майбутнє…. місто Донецьк.


На кожному занятті ми розглядаємо не тільки архітектурні пам’ятки міста, але і його сучасний розвиток, незвичайні споруди. Та сьогодні ми поверталися у минуле і  пригадували яким гарним було це місто -  місто мільйона троянд.




Учасники заходу віртуально мандрували містом, переглянули велику кількість визначних архітектурних пам'яток, серед яких: Свято-Преображенський кафедральний собор , Козацький храм Різдва Христового, Донецький театр опери і балету та інші.



Мандрували стежками бульвару Пушкіна, парку Щербакова, насолоджувалися красою ботанічного саду, переглянули відео про парк кованих фігур. 
Діти захоплювалися масштабами Донбас-Арени, гранітним м’ячем-фонтаном, пам’ятником Сергію Бубці, що розміщений перед входом до стадіону «Олімпійський».



Побачили незвичайні пам’ятники: «Слава шахтарській праці», пам’ятник гривні, «Пальма Мерцалова», Золотий пам’ятник Анатолію Солов’яненко, Цар-пушка.


 


На завершення заходу учасники, як завжди, обрали  спеціальні асоціативні картинки про Донецьк із ряду запропонованих та наповнили ними карту-пазл "Україна-незвичайна, Україна-унікальна". Та робили це з сумом, розуміючи, що більшість з побачених памяток цього красивого міста вже зруйновані.


Але всім нам дуже хочеться сподіватись і вірити у те, що пройде зовсім небагато часу і українське місто Донецьк відродиться, як Фенікс із попелу.

пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Одеса - столиця гумору та сатири!

Одесою завжди захоплювалися художники, скульптори, письменники і поети. Здається, натхнення витає у кожному затишному куточку міста, тому зовсім не дивно, що сьогодні ми обрали Одесу для віртуальної подорожі проекту «Україна – надзвичайна, Україна – унікальна!»  


Діти пригадали відомі факти історичного розвитку міста, відстежили найцікавіші події, переглянули найунікальніші архітектурні споруди Одеси, серед яких: Національний Академічний театр опери та балету, Одеський порт, Потьомкінські сходи, Шахський палац, Преображенський собор, Плоский будинок.




Свята - це стиль життя всіх одеситів, особливою є  Юморина, на яку приїжджають туристи з різних куточків України.



Під час пошукових завдань, мандрівники дізналися багато цікавих фактів про місто. Наприклад, що приблизна довжина катакомб в Одесі 3 тис.км., перша назва міста – Коцюбіїв, що Потьомкінські сходи – це подарунок князя Воронцова своїй дружині Єлизаветі та інше.




За традицією діти підібрали спеціальні асоціативні картинки про Одесу із ряду запропонованих та наповнили ними асоціативну катру-пазл «Україна – надзвичайна, Україна – унікальна!»
  



Майбутня віртуальна подорож відбудеться наступної п'ятниці (24 липня).

пʼятницю, 10 липня 2015 р.

Херсон - місто корабелів

Щоп’ятниці відвідувачі відділу Інтернет-послуг вирушають у віртуальну мандрівку проекту "Україна - надзвичайна, Україна - унікальна!"  Але сьогодні ми вирішили залишитися у місті зі славетною історією, у місті де свої звичаї та традиції. Це  наша маленька Батьківщина, місто корабелів – Херсон.



 Херсону понад 200 років. А з чого все починалося?  Діти із захопленням пригадували історичні факти заснування міста, занурилися в історію видатних архітектурних пам’яток, що входили до складу Херсонської фортеці: Катериненський собор, Московські та Очаківські ворота, Адміралтейський арсенал, Костел імені Пресвятого Серця Ісуса.





Мандрівники ознайомилися з літературою про місто Херсон.




Не оминули увагою пішохідну вулицю Суворова на початку якої знаходиться бюст О.В. Суворова, історичне дерево- в’яз та будинок де жив Суворов.



Згадали визначні заклади культури: Херсонський обласний краєзнавчий музей, Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша, Херсонський обласний  театр ляльок, Херсонську обласну філармонію.


Херсон – це місто молоді, для їх відпочинку «відчиняють свої двері» парки міста: Парк ім. Ленінського Комсомолу, Парк ім. Леніна (Міський парк) Парк слави, дендропарк, Потьомкінський сквер, гідропарк.



Відправившись у захоплюючу віртуальну подорож по річці Дніпро, діти насолодилися казковою природою херсонських плавнів.



Дуже інтригуючою була інформаціяпро відомих вихідців Херсонщини, оскільки мало хто знав, що ці відомі всьому світі люди, народилися і виросли на Херсонщині, ходили тими ж вулицями  що і сучасні діти, навчалися у школах до яких ходять їхні друзі. 



Наприкінці  дивовижної та пізнавальної подорожі діти відгадували краєзнавчі головоломки, а наостанок - доповнили асоціативну карту "Україна-надзвичайна, Україна - унікальна" відповідними зображеннями.




Наступна віртуальна подорож одним із унікальних міст України відбудеться наступної п'ятниці (17 липня).

пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Чернівці - співоча столиця України


Продовжуємо віртуальну мадрівку Україною і сьогодні користувачі відділу Інтернет-послуг  завітали до Буковини, до «найспівучішого» краю. Не зважаючи на те, що це найменша зі всіх областей, густота різноманітних цікавинок тут одна із найбільших. Завдяки своєму географічному положенню (на межі Галичини, Великої України, Румунії і Молдавії) цілий регіон є одним із найбільш багатих на культурну й історичну спадщину.

Чернівці - друге по величині місто Західної України (після Львова), друге за значущістю і може навіть перше за красою в цілій країні. Принаймні так вважають місцеві і повірте з ними не можна не погодитися. Чернівці справді є окрасою нашої країни. 

Скоріше за все, першим, що ви побачите, коли потрапите до цього фантастичного міста буде Чернівецький залізничний вокзал. Маленькі мандрівники дізналися, що це один з найширших вокзалів України. Він побудований в 1910 році.



 Окрасою міста є будівля Чернівецького університету, що раніше виконувала  функцію резиденції митрополитів Буковини і Далматії, котра тоді, як Галичина чи Закарпаття, входила до складу Австро-Угорської імперії.
Неповторну архітектуру, яку неможливо оминути, має й музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської. Інтер'єри з золота та оксамиту вражають. Цю красу побудували всього за 14 місяців.
На мальовничій північно-східній околиці міста Чернівці, поблизу Прута, знаходиться обласний музей народної архітектури та побуту – пам’ятка культурної спадщини.
Є в Чернівцях і музей авіації та космонавтики, який був створений  в 1999 р. Відвідувачі мають змогу ознайомитись з історією повітроплавання, від літаючих апаратів до сучасних творінь авіаційної конструкторської думки. 
А також багато оригінальних пам'ятників. Ось наприклад, пам'ятник до 600-річчя міста, на якому награвіювали надпис "Моєму рідному місту" на мовах всіх жителів, що в різні часи населяли Чернівці.
Мандрівники, які полюбляють екстрим з інтересом переглядали відео про чернівецький рафтинг 
та смугу перешкод в Мотузковому парку.
Після цікавої розповіді, Світлана Станіславівна підготували захоплююче пошукове завдання. Діти маючи на екрані підказки, повинні були знайти в Інтернеті фото видатних вихідців та жителів м.Чернівці.

Маленькі юзери впорались з завданням, ось вони - люди, які народились та проживали м.Чернівці. А Ви їх впізнаєте?
В кінці заходу карта - пазл "Україна - надзвичайна, Україна - Унікальна!" стала ще гарнішою, так як на ній з'явилося ще одне місто, яке відвідали користувачі відділу Інтернет-послуг. 


Куди буде наступна подорож, дізнаєтесь вже наступної п'ятниці (10 липня). 
Не марнуйте час біля телевізору та в Інтернеті, приходьте до бібліотеки та вирушайте пізнавати Україну разом з нами!