субота, 27 липня 2024 р.

Нейронні чудеса

Сьогодні на занятті "Майстерні контент-мейкера" ми знайомились з сучасними інструментами натхнення. Нейронні мережі, це не штучний інтелект, як деякі вважають, але теж дуже потужний інструмент. 


Серед відомих сучасних нейронних мереж виділяються мовні моделі, накшталт Bard або ChatGPT; генератори медіа, а саме музики (AI Music Studio), зображень (DALLE, Stable Diffusion) та відео (Sora AI).


Ми використовували різні сервіси (Artbreeder, Playground AI) для створення зображень і дізнавались про prompt engineering - створення правильного текстового опису для генерації.


А кадри, що ви бачите - те, що у нас вийшло. Спробуйте самі та надсилайте свої роботи нам на пошту libraryickherson@gmail.com.


середа, 17 липня 2024 р.

Підсумки першої половини літніх читань...

От і середина літа, пройшла перша половина занять "Майстерні контент-мейкера". Сьогодні ми підіб'ємо підсумки вивченого матеріалу.


Спочатку ми займались пошуком матеріалів для роботи. З цим нам допоможуть сайти, що розповсюджують матеріали за ліцензією Creative Commons. Компанія Creative Commons займається створенням ліцензій для контенту, що вільно розповсюджується та може використовуватись будь-ким для створення власного контенту.

Для пошуку іконок та базових векторних зображень ми використовували сайт https://game-icons.net. А для пошуку фото - https://www.pexels.com/uk-ua/.
Для вибору палітри своїх робіт ми використовували сайти https://coolors.co та сервіс Microsoft Designer, як інструмент натхнення.


На черзі була обробка зображень. І першим у списку був Pixlr E, що є непоганим онлайн варіантом Photoshop. Його ми використовували для корекції кольору та різних ефектів, в основному використовуючи вкладки налаштування та фільтру.


Вдосталь насолодившись процесом швидкої фільтрації для фотографій ми перейшли до редакторів посерйозніше. І на черзі був Paint.NET. Тут ми познайомились з системою шарів та виділення. Виділяючи конкретні зони на конкретних шарах можна дуже точно змінювати композицію загальної сцени.


Більш серйозним іспитом став ще один аналог Photoshop, а саме Krita. Krita є дуже потужним інструментом для художників і дизайнерів. На відміну від Paint.NET Krita має різні типи шарів, колекцію налаштовуємих пензликів, можливість накладати ефекти та фільтри на конкретні шари і генерацію різних об'єктів та текстур. Окремо до Krita можна додати нейронну мережу, що буде генерувати прототипи на основі замальовок. Krita Diffusion заснована на нейронній мережі Stable Diffusion.


І, нарешті, останнім для першої половини наших занять став векторний редактор Inkscape. У ньому ми познайомились з основами векторної графіки, навчились працювати з кривими та шляхами, а також засвоїли правила використання потужного інструмента Trace Bitmap, що дозволяє перетворювати растрові зображення на векторні.


субота, 6 липня 2024 р.

Векторна графіка. Inkscape

Сьогоднішнє засідання клубу було присвячено векторній графіці.
Векторна графіка – це тип зображень, який створюється за допомогою математичних формул. Замість того, щоб складатися з пікселів, як растрова графіка (наприклад, фотографії), векторні зображення складаються з ліній, кривих, кіл і багато інших форм.


Inkscape – це безкоштовна програма для створення та редагування векторної графіки. Вона дуже популярна серед дизайнерів, художників та всіх, хто любить творити. Inkscape надає безліч інструментів для створення малюнків, логотипів, ілюстрацій та навіть складних графічних проектів.


Inkscape – це чудовий інструмент для тих, хто хоче зануритися у світ векторної графіки. Він відкриває безліч можливостей для творчості та дозволяє втілювати найсміливіші ідеї. Тож не зволікайте – завантажуйте Inkscape і починайте творити вже сьогодні!