неділю, 23 жовтня 2016 р.

Справа у дзеркалі

Сьогодні, у відділі Інтернет-послуг було, як ніколи, весело, галасно та пізнавально, адже юні детективи зібралися на чергове засідання клубу «Справа №».
Цікаві факти та маленькі підказки допомогли дітям дізнатися про новий загадковий предмет, що приховувала Справа №25 –  дзеркало.
Цікавим для дітей виявився той факт, що одне з найдорожчих дзеркал - це машина. Дізнались про кольорові, незвичної форми дзеркала і переглянули меблі  зроблені з дзеркала.


Познайомилися з літературою, в якій можна знайти інформацію про історію винайдення, створення, розвиток дзеркала.
Всі пошукові завдання були підготовлені спеціальним шифром, як колись зашифрував свої роботи Леонардо да Вінчі.

Учасники клубу здогадалися, що це дзеркальний код, швидко розшифрували 
та знайшли відповіді на такі цікаві питання:
Яке найбільше дзеркало в світі?
Кому належало найдорожче дзеркало?
З неймовірним захопленням переглядали відео про соляне озеро Салар де Юні в Болівії, яке вважається найбільшим дзеркалом у світі. 

Скільки ж все таки дивовижного приховано у такому звичному і повсякденному предметі як дзеркало!
Чимало загадкових відкриттів ще чекає попереду, тож запрошуємо всіх, бажаючих на нову Справу №26. 

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Кібермишенята у школі №14

19 жовтня, працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки зустрілися з маленькими кібершколяриками школи №14 для проведення чергової цікавої зустрічі. Навчання інформаційної грамотності, знайомство з новими книгами та авторами, а також розкриття естетичних талантів – ось на що направлена програма Кібершколи. Гармонійний розвиток малечі завжди був у пріоритеті дитячої книгозбірні.


Хлопці та дівчата у ігровій формі дізналася про веселих мишенят з книги «Мишкові миші» від Галини Вдовиченко, які дуже полюбляють музику. Потім, поринули у прекрасний світ звуків під час музичної частини зустрічі. Розповідали про свої вподобання, а деякі, навіть, серйозно займаються музикою. Ось наприклад, грати на гітарі зараз модно. Гарно потанцювали на хвилинці гарного настрою «Веселкові посиденьки».

 З відділом Інтернет-послуг діти познайомилися зі ще однією мишкою - комп'ютерною, згадали пройдений матеріал, такий як наприклад - правила поведінки за комп'ютером. З подивом та сміхом розглядали вони найпершу комп'ютерну мишку - прямокутна дерев'яна коробочка з однією кнопочкою здавалася для сучасних дітей чимось доісторичним. Побачили вони й такі, якими користувалися їхні батьки, далі були більш знайомі та сучасні, а ось потім… Найсучасніші комп'ютерні мишки, якими користуються продвинуті геймери, хакери, програмісти. Різний вигляд цього аксесуару може задовольнити будь-якого користувача, не зважаючи на вік, стать чи запити.



Ось так, у невимушеній обстановці та дружній компанії проходять серйозні та веселі водночас уроки від бібліотекарів. І це лише початок, будьте впевнені, далі буде цікавіше!

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Нові друзі бібліотеки

Сьогодні, 18 жовтня, яскраве сонечко осяяло щирі посмішки нових маленьких гостей бібліотеки з школи № 24. Хлопці та дівчата 3-Б класу прибули до Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, щоб мати змогу вперше поринути у чудовий та фантастичний світ що дарує сучасна книгозбірня. 




Пройшовши неймовірно цікаву екскурсію діти дізнались як багато пізнавального та корисного можна отримати у кожному з відділів. Вивчити нову мову, погортати журнал Форбс, пограти у магічні шахи Гаррі Поттера, навчитись майструвати найрізноманітніші поробки своїми руками чи навіть спробувати стати актором. Побачили дітлахи безліч неймовірних книг, що знаходяться у книгозбірні та допомагають розвиватись, пізнавати світ та розкривати таємниці. 


Відділ Інтернет-послуг приготував для своїх нових друзів цікавий захід на якому можна було повеселитись та проявити свої знання у казках та творах. Гарні та обізнані учні під кінець зустрічі, на добру згадку про бібліотеку, вдосталь повеселились на сучасному X-box, тож запальні танці стали яскравим закінченням сьогоднішнього дня. 


Маємо надію, що це не остання наша зустріч і перше приємне знайомство переросте у багаторічну та плідну дружбу між дітлахами та книгозбірнею. 

неділю, 9 жовтня 2016 р.

Без марок та конвертів

А чи знаєте ви, що може мандрувати світом, залишаючись в одному й тому ж куточку? Маленька підказочка:  9 жовтня – всесвітній день установи де ця річ є завжди і має до неї безпосереднє відношення. Відгадали? Відповіддю на загадку була поштова марка, а сьогоднішнє свято - день пошти. Всесвітній день пошти - один з щорічних міжнародних свят, яке встановлено Всесвітнім поштовим союзом в 1969 році, включений до переліку Міжнародних днів Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Інтернет-центром Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки було проведено цікавий та пізнавальний захід з поштовою темою. Читачі відділу дізнались про історію створення письма як передачі інформації, про розвиток письмової справи та сучасний поштовий світ. Неймовірно захопливий екскурс у світ філателії. Поштова марка мандрує світом і дуже добре знає планету, країни та різні цікаві географічні факти, тож наприкінці зустрічі юні гості книгозбірні мали змогу пограти у веселу пізнавальну гру. 

Хлопці повинні були впізнати країну за її контуром, відповісти на складні питання та вгадати народ за відомим висловом.
Сьогоднішня зустріч у дитячій книгозбірні пройшла невимушено, тож  маємо надію, що залишила у коточку душі гарний пізнавальний відбиток. Майже як поштова марка.

четвер, 6 жовтня 2016 р.

Нові гості бібліотеки з ЗОШ №50

6 жовтня, Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки відвідали нові друзі - учні ЗОШ № 50 4-Б та 3-В класи.



 Бібліотекарі Інтернет-центру та Молодшого відділу влаштували справжнє свято для маленьких читачів. Працівники книгозбірні провели цікаві та пізнавальні заходи. Спочатку діти поринули у «Казкову круговерть», де із задоволенням пізнали чарівний світ книги, згадали казкових героїв та улюблених дитячих авторів. 





Потім, працівники відділу Інтернет-послуг провели цікавий та пізнавальний бібліотечний урок «Книга незвичайна – книга віртуальна», де дізнались багато корисного та пізнавального про різноманітні книги світу та відомі бібліотеки. 
І звичайно ж, після гарної та плодовитої зустрічі діти з радістю відвідали надсучаний бібліотечний X-box, де гарненько потанцювали запальні танці. 

Перші відвідини книгозбірні вдалися на славу, це підтверджують і сяючі оченята і емоційне радісне зойкання, а особливо слова про те, що вони обов’язково прийдуть ще раз, адже виявляється – сучасна бібліотека - це щось неймовірне та цікаве. Радість від сьогоднішнього дня розділили з дітьми і бібліотекарі, бо дуже важливо розуміти значимість роботи книгозбірні та бачити дітей, що в такий стрімкий час Інтернету полюбляють книги та читання.

неділю, 2 жовтня 2016 р.

Календарне розслідування

Сезон розслідувань для юних детективів відкрито. Інтернет-центр Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки продовжує, після відпочинку на літніх канікулах, полювання на інтелектуальних геніїв. 
2 жовтня, читачі відділу розплутували вже 24 справу і як завжди все пройшло блискавично, весело та повчально. Цікаві та заплутані докази поступово розкривали тему сьогоднішньої таємниці.


 Ось вам декілька підказок для перевірки своїх знань та ерудиції. 
Доказ №1: Це слово с латинської мови перекладається як боргова книга.
Доказ №2: Виник в стародавньому Єгипті. Причиною його появи були розливи Нілу.
Доказ №3: Цей предмет пов'язаний з рухом Сонця і Місяця.
Доказ №4: Цей предмет буває юліанським і григоріанським.
Вже здогадались? Так, це календар.


 Річ яка завжди з нами і хоч ми не надаємо їй великого значення та без неї наше життя перетворилось би на суцільний хаос. 


Звичайно, не обійшлось і без пошукових завдань в Інтернеті адже сучасна бібліотека спрямовує свою діяльність на всебічний розвиток дитини. 



Цікава тема, активні діти, корисна інформація та безліч наочності створили гарне підґрунтя для плідного діалогу та невимушеної пізнавальної зустрічі. 
Перша справа у новому сезоні - розкрита!